de văzut

căteva locuri demne de văzut în Saschiz în timpul șederii tale

Obiective turitice

 

Biserica evanghelică din Saschiz

Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea (între anii 1493-1496) de către coloniştii saşi din localitate. Monumentul impresionează prin frumuseţea expresivă a proporţiilor şi prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lăcaş de cult. Există un etaj fortificat care este suprapus peste navă şi cor, precum şi un drum de strajă scos în consola deasupra arcurilor masive.

Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunătoare construite deasupra uriaşilor contraforţi de piatră şi cărămidă€elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumuseţea arhitecturală se îmbină însă cu destinaţia defensivă a Bisericii fortificate, în spatele arcurilor fiind încă vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorită distanţei considerabile dintre vatra satului şi colina pe care a fost construită Cetatea ţărănească, în decursul timpului, Biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor.

Turnul din Saschiz

Turnul este una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Transilvania, aparţinând, ca şi Biserica fortificată, arhitecturii săseşti de secol XV. Înalt de x metri, turnul marchează şi astăzi centrul comunei Saschiz. Funcţia sa defensivă este trădată de existenta gurilor de aruncare şi a celor 12 lucarne care ritmează acoperişul îmbrăcat în ţiglă smălţuită divers colorată.

Şi tot acoperişul, prin cele patru turnuleţe de pe colţuri şi prin flesa foarte ascuţită, cu baza în formă de bulb, aminteşte prin forma sa şi prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighişoara. Astăzi, puteţi admira complexul monumental alcătuit din Biserica Evanghelică şi turnul cu ceas la doar câţiva metri de şoseaua principală (E60) ce trece prin mijlocul Saschiz-ului.

Cetatea ţărănească din Saschiz

Domină şi acum Saschiz-ul si este încă o urmă a framantarilor epocii medievale. Construită pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificaţia a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz şi din alte şase comune alăturate, care au ajutat la construirea ei. Şi cetatea este opera comunităţii germane din zonă, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu în condiţiile în care majoritatea fortificaţiilor săseşti au fost ridicate în jurul bisericilor din centrul aşezării.

Lucrările au început în anul 1347, după cum indică o inscripţie de pe zidul de NV al cetăţii. Tot în zidul din incintă (înalt de 7-9 metri) au fost inserate şi cele patru turnuri de colţ şi cele două de poartă, toate cu funcţii de supraveghere şi de apărare. Denumirile acestor turnuriœ Turnul Şcoalei, Turnul Muniţiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porţii şi Turnul de Paz㜠reflectă buna organizare a comunităţ În înteriorul cetăţii se află o capelă, din care astăzi nu a mai rămas decat o ruină. Singura urmă intactă este fântâna adâncă de 65 de m care se spune că face legătura, printr-un tunel subteran, între incinta cetăţii şi centrul comunei Saschiz.

Ca şi stil arhitectonic, cetatea aparţine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminată în secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperişul într-o singură pantă şi de gurile de tragere prevăzute cu o grindă din lemn care se putea roti pentru a putea înlesni ochirea cu ghiulele şi arcuri de săgeţi.Detaliile tehnice sunt însă depăşite de frumuseţea ruinei care îşi proiectează silueta fantomatică printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitând călătorii să-şi elibereze imaginaţia printre zidurile ei.

 

Produse de artizanat

Producerea butoaielor (cupru): Când sașii au plecat s-a crezut că producerea butoaielor nu va mai fi o afacere, având și doar câțiva clienți. Cu toate acestea, afacerea s-a diversificat, făcându-se butoaie de 10 litri – potrivite pentru majoritatea caselor moderne.

Fierăritul: Ajutând acestă activitate să se diversifice, de la copitele pentru cal la o gamă largă de produse, precum uși, rame pentru geamuri, a contribuit la menținerea acestor competențe tradiționale. În Viscri, doi frați au preluat acestă afacere de la bunicul lor.

Cărbunele: Viața persoanei care produce cărbunele în mod tradițional este de a dreptul periculoasă. Cărbunele are multe utilizări, incluzând filtrele și de asemenea combustibilul BBQ.

Broderia: Broderia este o caracteristică tradițională, fiind multe exemple care merită să fie văzute. Multe sunt transmise din generaţie în generaţie şi folosite în viaţa de zi cu zi: căsătorii, botez şi înmormântări.

Ceramica: Până în anii 1700, comuna Saschiz a fost văzută drept un vechi centru de ceramică renumit pentru articolele de ceramică albastră. Acest centru de ceramică a fost închis în anul 1970, iar traditionalele motive ceramice alb pe albastru au fost preluate de ceramica din Corund / Korond, zona Szekely, motivele fiind inversate (albastru pe alb).

Ţesutul: Lâna este spălată manual, este filată în fire subţiri, iar apoi sunt ţesute covoare, pături, şosete, pulovere, mânuşi, dar şi papuci, pălării şi genţi de mână.

Folosind bumbacul importat, ţesătorii produc perdele, feţe de masă, eşarfe, şervete etc. Fibra tradiţională folosită la fabricarea acestor ţesături fine este cânepa, aceasta ne mai fiind cultivată în zonă în anii recenţi.

Utilizarea coloranţilor pe bază de plante a fost reintrodusă în anii recenţi, substanţele chimice fiind înlăturate.

DESPRE SASCHIZ ȘI HANUL CETĂȚII LA DIGI24

Pin It on Pinterest

Share This